Tuesday, 3 July 2012

kantung baby tak jadi a.k.a KEMIK????

pernah dengar tak kantung baby x jadi?? ini lah yg terjadi sewaktu ak pregnant kan miss Alya Damia neyh... mcm u ols taw laa kan.. ak pregnant + period... akibat terlalu takut kenape 1 hari ak punye darah period tu banyak plak? so tanpa buang mse, ak pun berkejar ke hospital Putrajaya terus ke emergency then dorang refer ak ke O&G....

janin terlalu kecil so tak bleyh laa dorang scan mcm biase... so doc guna scann yang boleh di masukkan ke dalam miss V untuk scan... nampak laa 1 bentuk tetapi tak bulat... dengan selamber doktor PAKAR O&G tu sound, "Puan, baby u tak jadi laa so kena buat Dilation & Curettage.. Mcm mne puan??" ookkkaayyy... law u ols dengar ayat ni mcm ner erkk? tat kala itu laa ak rse sentapppp... owhh dear.. baru d sahkan pregnant now nk kena buang?? ak tnye doktor kalau ada option lain? she just said, if u tak nak kite buat D&C then just biar bby gugur sendiri laa... ok, i pilih untuk biar bby gugur sendiri... bergenang air mata makkk taw.... but i have to b strong....


Pap smear.. Prosedur ini juga yang dilakukan ke atas ak untuk cek if any luka yg menyebabkan pendarahan..

Setiap minggu laa miss V i kena bukak dengan Spatula Pederson Vaginal Speculum (Alat seperti sudu itik) sebab nak tengok punca pendarahan... untuk minggu ke 3, doc dah pesan if baby tak keluar gak dorang terpaksa laa buat D&C, dalam keadaan redha ak berserah je laa... hati kena cukup kuat! tapi hati ak menangis.. Tibe2 dok buat muke terkejut.. dah ak ni bertambah laa risau... keadaan mcm kecoh sekejap.. dok panggil husband ak... Ok time tu ak lagi r terkejut! whats happen??? heloooooo...? then dok show kat kiteorang, ade 1 titik pada kantung baby ku... titik tu berkedip2 laju.... doc said, itu laa jantung my baby.... Alhamdulillah.. syukur tak terhingga kepada ilahi.... Nurul nyaris kehilangan permata hati ku.....




Proses D&C

okay... for mommies out there.... if korang pun ade masalah mcm ni PLEASEEEEE sabar.... Kadang-kadang doctor akan tersilap count the exact date.. korang pun ade yang tak pasti or tak ingat tarikh akhir period... Doctor bukan tuhan... dorang just manusia biasa... of coz x kn terlepas dari buat silap... itu yg terjadi pd nurul... Jangan cepat melatah... even doc mintak kite buat D&C tapi x semestinya kite harus setuju... just wait & see... kantung baby akan jadi bulat juga... kalau doc scann & cakap kemik... wait till 3w ++... sabar & redha... JANGAN lupe ambik FOLIC ACID since u planning nak pregnant... bile dapat taw je ade masalah ni, jangan putus harapan... makan je folic acid & OBIMIN... time tu doc tak bekalkan pape vitamin pun coz dorg anggap baby nurul tu tak jadi....


2 comments: